Kopřivnice

KOPŘIVNICE

 

S historií výroby v kopřivnické automobilce se můžete seznámit v Technickém muzeu Tatra Kop­řivnice a za zhlédnutí stojí i expozice věnovaná kopřivnickému rodákovi Emilu Zátopkovi a jeho manželce Daně. Automobilů se týká i budova dnešního Muzea Fojtství z roku 1789, v níž Ignác Šustala v polovině 19. století začínal s výrobou ko­čárů. Vzniku továrny je věnována zdejší expozice, jejíž součástí jsou i archeologické nálezy z okolí města, sbírka moravských krojů, historického ná­bytku apod. Ve stodole jsou vystaveny některé z prvních bryček a kočárů. K areálu fojtství přiléhá bývalý hřbitov přeměněný na park, v němž stojí novogotická hrobka rodiny Šustalů a hrobka ro­diny Raškovy z 2. poloviny 19. století. Kopřivnický novogotický kostel sv. Bartoloměje ve Štramberské ulici byl založen roku 1894. Poblíž stojí novorene­sanční budova měšťanské školy z roku 1909.

Panoramatický snímek Kopřivnice

 

 

Praktické informace

Muzeum Fojtství

Záhumenní 1

742 21 Kopřivnice

tel.: (+420) 556 812 610

e-mail: info@tatramuseum.cz

www.tatramuzeum.cz


Návštěvní doba:

 

květen-září: út-ne 9.00-17.00 hod.

říjen—duben: út-ne 9.00-16.00 hod.

 

Informační centrum

Obránců míru 368

742 21 Kopřivnice

tel.: (+420) 556 821 600

fax: (+420) 556 821 488

e-mail: ic@kdk.cz

http://www.koprivnice.cz

 

 

Přístup

Kopřivnice leží na silnici č. 480, odbočující ze sil­nice č. 58 (Ostrava-Rožnov pod Radhoštěm), a na železniční trati č. 325 (Studénka-Veřovice). Město najdete na mapě KČT č. 96 Moravskoslezské Bes­kydy.

 

Čerpáno z: Toulavá kamera 3, Iveta Toušlová, Marek Podhorský, Josef Maršál, 2006, Česká televize, 2006, nakladatelství freytag & Bernát Praha, 2006

Emil Zátopek (1922-2000)

Zatopek_A2_2Myslím, vážení a milí, že vás nepřekvapí, že jsme s Emilem měli mnoho společného. Nejenže jsme se oba narodili ve stejném dni, stejného měsíce a stejného roku, ale navíc nás oba pojila láska ke sportu, samozřejmě také láska manželská a v řadě neposlední i láska k našemu rodišti - k Moravě, kam jsme se často a rádi, a nejen v myšlenkách, vraceli.


Emil Zátopek

 

Vynikající běžec dlouhých tratí byl právem zařazen mezi nejlepší světové atlety 20. století. Narodil se 19. 9. 1922 v Kopřivnici a během své sportovní kariéry překonal 18 světových rekordů. Na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 získal jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili, ale největší slávu si vydobyl na OH 1952 v Helsinkách, kde vyhrál 3 zlaté medaile v běhu na 5 a 10 km a v maratonu. Emil Zátopek zemřel 21. 11. 2000 a je pochován ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Mezinárodní olympijský výbor jej vyznamenal stříbrným Olympijským řádem.


Dana Zátopková

 

Získala dvě olympijské medaile za vynikající výkony v hodu oštěpem, zlatou na OH 1952 v Helsinkách a stříbrnou na OH 1960 v Římě. Mezinárodní olympijský výbor ji vyznamenal stříbrným Olympijským řádem.

 

Zatopek_A2_4

 

 




with regards Prague International Marathon, spol. s.r.o.

Technické muzeum TATRA

 

Historie znamená pro lidstvo totéž co automobil dnes pro moderní společnost. Jsou to pilíře, bez kterých bychom se z dlouhodobého hlediska neobešli. Tyto dva pojmy spolu neodmyslitelně souvisejí přičemž výsledkem jejich sloučení vzniká pojem automobilová historie.


Automobilová historie je relativně mladým pojmem, ostatně první seriozní zmínky o předchůdcích dnešních motorizovaných dopravních prostředků spadají do období 19. století. Starý kontinent - Evropa měla při vzniku průmyslu téměř výsadní pozici. Nejinak tomu bylo i u zrodu automobilního průmyslu.

Přijďte poodhrnout roušku tajemství jež halí počátky výroby dopravních prostředků v Českých zemích (potažmo tehdejším Rakousku - Uhersku a později Československu). Z malé dílny v Kopřivnici, kde Ignác Šustala začal se stavbou kočárů, saní a bryček, se v průběhu desítek let zrodil světově uznávaný fenomén - automobilka TATRA.

Nejucelenější sbírka, věnovaná dokumentaci historického vývoje výše zmíněné firmy, má své místo rovněž v Kopřivnici. V reprezentativních prostorách se laické i odborné veřejnosti naskýtá fascinující odraz epoch, ve kterých se pomocí průkopnických metod podařilo dosáhnout kopřivnické automobilce až na vrcholy technického vývoje motorových vozidel.

Vystavené automobily samotné, ale i jejich součásti (včetně unikátních vzduchem chlazených motorů) umožňují vnímat dobově nekonvenční myšlenky na které se staly zásadou místních konstruktérů. Expozici doplňuje 7 audiovizuálních boxů, které poskytují vyčerpávající dodatkové informace ve formě videosekvencí. Výčet exponátů uzavírá největší z nich, reprezentant tatrovácké železniční výroby, rychlíkový motorový vagón, známý také pod názvem "Slovenská strela". Celková rozloha muzea vč. renovačních dílen činí 4.921 metrů čtverečních.
 

U služby průvodce se vyžaduje telefonická či e-mailová rezervace minimálně 10 dnů předem! Jedná se o doplňkovou službu, za příplatek, určenou zejména pro skupiny. Lze ji však objednat i pro jednotlivce.

Kontakt:

Regionální muzeum Kopřivnice, o.p.s.
Záhumenní 369, 742 21 Kopřivnice
tel:  +420 556 871 106 
e-mail: info@tatramuseum.cz
web: www.TatraMuseum.cz

  
zdroj: www.uholubu.com 

 

 

 

Raškova vyhlídka

Skalní vyhlídka se nachází na západním svahu vrchu Pískovna (584 m). Z místa je pěkný výhled do údolí na Kopřivnici. Z Kopřivnice vás k vyhlídce zavede žlutá turistická značka.

 

Jihovýchodně od Kopřivnice mezi Novým Jičínem a Frýdkem-Místkem se ve svahu vrchu Pískovna k nebi vypíná vyhlídka Raškův kámen, známá také jako Raškova vyhlídka, pojmenovaná po bývalém majiteli zdejšího panství.

Skalní útvary Raškova kamene v nadmořské výšce 492 metrů je tvořený bílým vápenecem, jenž byl kdysi součástí korálového útesu. Dnes jsou dominantou kopřivnických hor a z jejich železného můstku s přístupovým schodištěm se otevírají nádherné výhledy do širokého okolí. Vidět jsou odsud štramberský Kotouč, masiv kopřivnických hor s Červeným kamenem a část města Štramberka.

Nedaleko od vyhlídky rostou tři památné buky - ten nejvyšší měří 43 metrů, a je tak zároveň nejvyšším památným stromem celého Moravskoslezského kraje.

Raškův kámen leží na zastavení Lašské naučné stezky, po které k němu mohou dojít všichni, kteří se chtějí dozvědět více zajímavostí o přírodě i historii oblasti. Až pod vyhlídku se dá dojet autem, z železniční stanice v Kopřivnici jsou to nahoru asi 2 kilometry.

 

 

 

 

 

Zdroj: www.mapy.cz a www.navylet.cz 

Muzeum nákladních automobilů Tatra Kopřivnice

PROVOZNÍ DOBA

ŘÍJEN–DUBEN: úterý–neděle 9.00–16-00
KVĚTEN–ZÁŘÍ: úterý–neděle 9.00–17.00

  

Od 17. listopadu 2021 můžete v Kopřivnici navštívit nové muzeum, které vzniklo v rekonstruované budově bývalé slévárny automobilky Tatra v Kopřivnici. Muzeum představí na ploše více než 5000 m2 unikátní sbírku 80 nákladních vozidel a podvozků značky Tatra. Nejstarší česká automobilka je synonymem pro řadu přelomových konstrukčních řešení. Poznejte zblízka věhlas „tatrovácké koncepce“. 

Expozice zaujmou návštěvníky všech generací. Jádro sbírky tvoří původní sbírka Jiřího Hlacha, soukromého sběratele, kterou Tatra získala v roce 2015. Proč bylo vybráno pro otevření datum 17. listopadu 2021? Jedná se  právě o 1. výročí úmrtí Jiřího Hlacha.

 

 

 

Muzeum nákladních automobilů TATRA

TATRA, a. s.

Tatra, a.s. Kopřivnice logoTATRA, a. s.

Areál Tatry 1450/1

742 21 Kopřivnice

Česká republika

 

IČO: 451 93 444
Tel: +420 556 491 111
Mail: tatra@tatra.cz
Web: www.tatra.cz

 



TATRA, a. s.

 

Obchodní společnost Tatra, a. s. se řadí mezi nejstarší automobilky světa. Od svého vzniku sídlí ve městě Kopřivnice, ležícím ve východní části České republiky v Moravskoslezském kraji.

 

Nosným výrobním programem jsou těžká nákladní off-road vozidla a automobily pro kombinovanou přepravu terén-silnice, které jsou v rámci zvyšujících se zákaznických požadavků neustále zdokonalovány. Významnou výhodou společnosti Tatra, a. s., nejen v oblasti vývojových, ale rovněž výrobních kapacit, je vysoká úroveň lidského potenciálu.

 

Tatra Kopřivnice a.s. - company-s

 

Nákladní vozidla se značkou Tatra jsou založena především na tatrovácké koncepci automobilu, kterou se doposud nepodařilo nikomu úspěšně napodobit.

 

TATRA koncepce_2-s

 

Těžká nákladní vozidla z Kopřivnice jsou pověstná díky jejich průchodivosti nejtěžšími terény v extrémních klimatických podmínkách a vysoké spolehlivosti. Tatra se přizpůsobí třeskutým mrazům i abnormálně vysokým pouštním teplotám.

 

Dnešní nabídka vozidel Tatra

 

Současná škála nákladních vozidel vychází svou různorodostí maximálně vstříc svým zákazníkům. Tvoří ji šest základních modelových řad. Civilní produkci reprezentují vozidla řad:

  • TERRNo 1
  • JAMAL
  • T 810

 

Speciální a vojenskou produkci představují obchodní řady:

  • ARMAX
  • FORCE
  • T 815-7
  • T 810

 

TERRNo1_facelift_2-s

 

Mezi významná obchodní teritoria společnosti patří již tradičně Rusko, bývalé země SNS, Izrael, Indie, země Arabského poloostrova, Austrálie, USA a Evropa. Nelze samozřejmě nezmínit domácí trh, kde mezi zákazníky dominuje Armáda České republiky.


Vynikající jízdní vlastnosti a mnohé technické a konstrukční novinky vozidel Tatra jsou již léta ověřovány na trasách maratónských soutěží. Nejvýznamnějších úspěchů dosáhly posádky Tater ve známé Rallye Dakar.